Nepolitikin Zabavnik

RECENZIJE

Albumi koji su morali obeležiti 2015.-tu

Da je pravde i dobrog ukusa, Top liste najboljih albuma 2015. godine koje se uveliko prave na sve strane, morale bi biti mnogo, mnogo drugačije od postojećih, ali pošto se odavno ne ceni umetnost, već količina guzica i sisa i tekstovi koji ne iziskuju mnogo (nimalo) razmišljanja, pa su sve top liste zauzeli razni “opasni” reperi, gologuze pevaljke i kvazi-alternativni momčići, ovim putem iskazujem svoj revolt prema istim i izbacujem TOP 5 albuma za 2015. godinu koji su morali obeležiti prošlu godinu, ali nisu (ili nisu dovoljno koliko su zaslužili)…

pic

Pod 1. i ponavljam, pod jedan, na prvom mestu je morao da se nadje album grupe LEPROUS pod nazivom THE CONGREGATION. Norvežani su izdali svoj četvrti album i istakli kandidaturu za najbolji prog band današnjice. Ovaj album je čisto remek delo i ko god kaže drugačije, što se mene tiče komotno može da jede govna. Izvanredna kombinacija atmosferičnih, kompleksnih i “catchy” melodija uz vanserijsko pevanje čini da ovom albumu nema takmaca ove godine ni blizu.

pic

  1. Na drugom mestu su naši stari znanci i možda i previše poznati da bi bili na ovoj listi, ali sam ih uvrstio u istu, jer zaista ne pamtim bolji “comeback” nekog benda ikada. Posle 18 godina izbaciti ovakvu albumčinu ne može niko osim FAITH NO MORE . SOL INVICTUS zvuči beskompromisno i moćno, a opet bez ikakvih ustupaka muzičkoj industriji ili širokim narodnim masama. FAITH NO MORE su ponovo sa nama i to je fantastično !

  1. CLUTCH – PSYCHIC WARFARE je komad stoner rock ludila koji pokazuje da je rok itekako još živ i da kombinacija gitara-bas-bubnjevi još ima šta da kaže i pokaže.40 minuta najzdravije moguće rokačine tera svakog normalnog da cupka i tapka nogom.Dakle,slobodno odvrnite CLUTCH i popravite svoje raspoloženje !

http://i71.fastpic.ru/big/2015/0903/13/202264158668abcb8b0be8d8f3b4c113.jpg

  1. Pošto su svi koji me poznaju upoznati sa činjenicom koliko ja volim i cenim PINK FLOYD i kad kažem da se niko u istoriji rock muzike nije po senzibilitetu i atmosferi nije ovoliko približio “vanzemaljcima sa Kembridža” onda možete misliti koliko mi se svidja RIVERSIDE. Poljaci su novim albumom LOVE,FEAR AND TIME MACHINE zadali domaći svima koji žele da im album u isto vreme bude i kompleksan i atmosferičan i prijatan za uho. Možda mi ovo nije njihov najbolji album, ali može biti da će to postati, jer ovaj album zahteva mnogo slušanja, zbog toga što ćete posle svakog otkriti novi sloj nečeg novog, kvalitetnog, omamljujuće…

  1. KAMCHATKALONG ROAD MADE OF GOLD

Još jedan biser rok muzike izašao 2015. godine, a kao da smo vremeplovom ušli u “zlatne sedamdesete“. Mix bluesa, hard rocka i stonera pa čak i country zvuka je toliko dobar da sam slušajući ovaj album poželeo da čujem šta su sve ovi Švedi dosad snimili . A snimili su već 6 albuma, i svaki je sve bolji od boljeg. Ovaj je prilično”radio friendly” za razliku od nekih ranije koji su imali i psihodeličnih nota, ali od prve do zadnje pesme ovo je kvalitetno parče CD-a. Pa navalite !

Možda sam neki album i zaboravio da pomenem ovde ili su izvodjači preterano poznati kao recimo, SLAYER i IRON MAIDEN koji su izbacili zaista dobre albume ali to vam je otprilike to. Ako se ne slažete sa mojim izborom, ko vam je kriv. Verovatno nemate ukusa 🙂

 

 

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Anonymous

    Ja bih ipak dodao i Enter Shikari – The Mindsweep (2015) u malo shiri spisak…
    https://www.youtube.com/watch?v=xndh_CwGCn8

  2. Realista

    Pa da krenemo sa jedenjem govana. Ne mere drukce. Lista je totalno sranje. Leprous jedan od najdosadnijih bendova danasnjice kao sto je to bio slucaj i sa Pink Flojdom nekada, ali to pokazuje tvoj muzicki ukus i pravac kojim si odabrao da ides. Ocigledno je da su ti muzicki poceci bili Nirvana, Alice in Chains i Soundgarden(verovatno pre toga cale ti pustio Pink Floyd i rekao sine ovo je grupa!!) i samim tim ogranicen si na dosadnije bendove rok i metal muzike. Imas pravo na to naravno. Slazem se za Clutch jedino. Mnogo dobar album.

    • Prvo drago mi je da si komentarisao i da si izrazio svoj stav koji je eto,gle čuda,suprotan od moga.To je tako normalno.Samo u jednom si se zajebao.Ja sam malo stariji pa su mi muzički poceci bili Deep Purple ,Hendrix,Zeppelini i Pink Floyd.Po mom misljenju grunge je spasio rokenrol a i dalje mislim da je Leprous najbolji bend danasnje scene.Moj dijapazon slusanja muzike krece se od hard rocka 70-ih do black i death metala ,progressive rocka,metala ,jazza i fusiona.Dakle moglo bi se reci sve sto spada u rock muziku (alternativne pederčiće ne ubrajam u to,oni su tu samo zbog slikanja).Ostalo ni ne ubrajam u muziku.Sve u svemu,svako dobro !
      P.S. Pink Flpyd nije grupa ,nego institucija koja je obeležila muziku celog ljudskog roda,zajedno sa nekim velikanima klasične muzike,uz neizbežne Beatlese i Stonese,voleo ti to ili ne.To je FAKAT !

  3. Clutch i Kamčatka, čvršći zvuk volem… More li se nešto pistati ‘vuda o power mjetalu… Iskreno vaš kolega :-*

    • Kolega,ako zelite mozete i sami napisati neki esej o gitarama i zmajevima,ako niste raspolozeni mislim da sam dovoljno kompetentan da nesto naskrabam i o toj podvrsti omiljene nam muzike.

Leave a Reply