Nepolitikin Zabavnik

DBUKS

MUČNINA

“MUČNINA” ~ ŽAN POL SARTR (1905~1980)

muc48dnina-c5bean-pol-sartr

Žan Pol Sart je jedan od mnogobrojnih francuskih književnika izuzetnog dara, poznati zagovornik ateističkog egzistencijalizma u filozofiji, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1964. godine koju je odbio da primi uz objasnjenje da je uvek odbijao zvanične počasti, i da ne želi da se ravna sa institucijom, ali i onaj koji je izrekao čuvenu rečenicu: ”Ljubav, to je ceo život jedne žene i samo epizoda u životu jednog muškarca”. Sve Sartrove knjige su 1948.godine, stavljene na Indeks zabranjenih knjiga Katolicke crkve, jer su ~ zbog njegovog ateizma ~ smatrane štetnim po duhovno zdravlje.

1936. godine Sartr je ponudio delo “Melanholija”, međutim bio je odbijen od strane izdavača, gde bi se nakon dve godine kasnije od tog dela rodio egzistencijalistički roman “Mučnina” sa glavnim pitanjem postojanja i smislom života.

Roman je pisan u obliku dnevnika, gde glavni junak zapisuje svoje misli i svoja zapažanja, kojeg progoni strah od postojanja i osecaj mučnine, koja predstavlja mešavinu nervoze i depresije. I pored tog psihološkog stanja, on pokušava da zabeleži sve sto mu je omogućilo da stekne svest o apsurdu postojanja.

“…..Ako se ne varam, ako su svi znaci koji se gomilaju preteče neke nove promene u mom životu, onda me je strah. To ne znači da je moj život bogat, ni težak, ni dragocen. Ali se plašim onoga što će se uskoro roditi, što će me se dočepati ~ i odvući me, kuda? Da li cu uskoro opet morati da odem, da sve ostavim nedovršeno, svoja istraživanja, svoju knjigu? Da li ću se probuditi kroz nekoliko meseci, kroz nekoliko godina, iznuren, razočaran, usred novih ruševina? Želeo bih da vidim jasno u sebi pre nego sto bude kasno….”

Ako ste ljubitelji filozofije, ovo je odličan roman, gde nesmetano možete pratiti razvijanje mišljenja glavnog junaka. Knjiga se čita polako i puno se razmišlja o pročitanom. Iako je neko nekad rekao o njemu da: “ On zivi od metafora, vina i amfetamina”, i da  je tako, Sartr je opet jedan velik filozof  koji nam šalje poruku, da misao postoji i da se kroz nju pokrećemo hrabro dalje bez samosažaljenja.

…..”Život ima smisla, ako odista hoćemo da mu ga damo. Treba najpre delovati, baciti se u neki poduhvat. Ako potom razmislimo, kocka je bačena, obavezali smo se. Ne znam. Šta vi o tome mislite, gospodine?”

zan-pol-sartr-filozof

 

Aleks Sanders

(Visited 59 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Rocker

    Lepo sroceno. Dobra knjiga. Hvala na podsecanju!

Leave a Reply