Nepolitikin Zabavnik

IZ GARAŽE

Od kolevke pa do Groba – Consecration

Consecration je jedno čudo od benda, a iz Beograda. Bend koji je od doom metal grupe prešao put do post rock / psychedelic atrakcije u regionu zaslužuje da se o njemu napiše par redaka. Consecration je nastao sredinom 2000. godine i kroz njega je “alfa i omega” benda Danilo Ikodinovski provlačio sva svoja interesovanja, inspiracije i uticaje a u početku su  najviše to bile grupe kao što su Opeth, Katatonia, Anathema i Neurosis da bi, kako je vreme odmicalo a interesovanja bila sve različitija ogroman uticaj na zvuk grupe dolazio i od strane bendova kao što su Isis, Tool, Sigur Ros i Slowdive, dakle, ipak malo “mekše” orijentisani gitarskih bendova sa psihodeličnijim zvukom.

Na prvom albumu pod nazivom “Aux”preovlađivao je alternativni metal zvuk  pod jasnim uticajem popularnih underground skandinavskih bendova tog vremena, sa nešto lošijom produkcijom ali originalnim i svežim idejama, Consecration je itekako skrenuo pažnju na sebe. Materijal je sniman još 2006. ali je svetlo dana ugledao skoro dve godine kasnije. Sledeći album – “avi.” je pokazao smer u kojem će se bend kretati a to je – više melodije i psihodelije a manjak distorzije i agresije. Mislim da je treći album “Cimet” koji je izašao 2013. bio prekretnica koja je značila da bend izlazi iz anonimnosti i uvodi grupu u vode ozbiljnih bendova na koje se mora računati, kako u zemlji tako i u regionu. Učešće na EXIT festivalu pomoglo je da šira publika čuje za grupu i sve češće koncertiranje za bend koja “ostavlja srce na stejdžu i svu energiju koja poseduje predaje publici bez rezerve” pomaže da i šire mase saznaju za “novu koncertnu atrakciju” koja dolazi iz prestonice Srbije. Plus više je bio i to što je mastering albuma radio Džejms Plotkin, gitarista grupa Khanate, Old, Scorn i drugih psihodeličnih noise atrakcija iz SAD-a.

 

Godinu dana kasnije na albumu”Univerzum Zna” pomoć im je pružio i Aaron Harris , bubnjar legendarnih “ISIS” (nema veze sa istoimenom ekstremnom islamskom organizacijom 🙂 . Na tom albumu možemo čuti i uticaje Pink Floyda i King Crimsona, dakle, ikona psihodeličnog i progresivnog roka 70-ih. Na snimanjima albuma uglavnom ne koriste nikakva nasnimavanja nego pokušavaju da koncertnu energiju prenesu na snimak postupkom “jedan,dva,tri – snimaj”! Peti album, i zasada, njihov poslednji “Grob” izašao je početkom leta prošle godine i predstavlja završetak trilogije uz “Cimet” i “Univerzum zna” i po Danilovom sopstvenom priznanju je najteži kako u muzičkom tako i u tekstualnom delu i realno, nema puno šansi da se dopadne širokim narodnim masama ali to nikad i nije bio cilj Consecrationa. Cilj muzike ovg čuda od benda je uvek bio da okupi srodne duše zaljubljene u psihodelični, sanjarski, gitarski zvuk i da prenese tone energije svima koji to žele.

U sadašnjoj postavi Danilu Ikodinovskom koji svira gitaru i upotrebljava svoj vokal u svrhu pevanja, izgovaranja različitih tekstova ili, pak kao podloga uz odsviranu muziku, pomažu Marko i Andreja Jovanović kao i Stefan Gaćeša. Nekoliko gostiju je ulepšalo konačan utisak albuma a poznatiji među njim su legenda srpskog rokenrola Vlada Janković Džet i trubač Petar Milanović. Atmosferičnost i teatralnost albuma nauštrb distorziranog zvuka nekih ranijih izdanja donosi novi kvalitet poslednjeg albuma Consecrationa i daje nam do znanja da nema šanse da pogodimo gde će nas sledeći album odvesti. Do tada, uživajte u dosadašnjoj diskografiji ovog više nego kvalitetnog benda koji, realno, ima mnogo više kvaliteta nego što ga ova, siromašna srpska scena zaslužuje.

DISKOGRAFIJA :

2008 – AUX

2008 – LIVE 2nd april 2008.

2010 – avi.

2011 – SPLIT sa TEMPLE OF THE SMOKE

2013 – CIMET

2014 – UNIVERZUM ZNA

2015 – GROB

 

13090180

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Reply