Nepolitikin Zabavnik

Fudbal

Najneobičnija kazna u istoriji fudbala

… April 1924. godine,igraju Sanderlend i Arsenal.

U tom momentu najbolji fudbaler u Engleskoj,Čarls Bučan igra za klub sa severa te zemlje.

Rođen u Plamstedu, naselju u Londonu, 22. septembra 1891. godine celo svoje detinjstvo pika loptu i sanja da postane fudbaler. Krajem 1909. Bučan počinje da igra za Vulvič Arsenal, ali, ipak ne potpisuje ugovor , pa ostatak sezone provodi u nižerazrednom Nortflit Junajtedu koji se takmičio u Ligi Kenta koju uz svesrdnu pomoć Bučana taj klub i osvaja.Kratko je zatim igrao za  Lejton, gde je zapeo za oko skautima Sanderlenda, za koji je potpisao u martu 1911.

 

Bio je visok,tanak i nekako elegantan,imao je nos za gol ,pa je za osam sezona u periodu od 1912-1924 (bez četiri ratne godine)  čak sedam puta bio najbolji strelac Sanderlenda. Kad je počeo I Svetski Rat pridružio se jedinici “Šervud Forestera”, i njihov član je bio do kraja rata, 1918. godine.


Posle povratka iz rata, radio je kao učitelj u školi “Kovan Teras”, i uporedo je igrao za Sanderlend. Ipak, morao je da ostavi posao učitelja jer nije mogao uporedo da kvalitetno predaje, trenira i igra fudbal, početkom 1920. napušta školu, otvara prodavnicu sportske opreme, i nastavlja da igra za Sanderlend.

Četiri godine kasnije treba da se odigra susret sa početka ovog pisanija. Utakmica nije mnogo odlučivala,skoro ništa ,sem prestiža. Sanderlend je bio treći, Arsenal, bez onog“Vulvič” u imenu, se borio za opstanak, ali Čarls Bučan nije zaboravio odnos prema njemu sa početka karijere.

Tokom utakmice, postigao je gol protiv svog (u tom trenutku) nesuđenog kluba, i proslavio ga za to doba neobičnim gestom – stiskom ruku svojih saigrača, dok su oni pravili bolne grimase.

Image result for charlie buchan

Kakva je bila reakcija FA Engleske?
Čarls Bučan je kažnjen za nedolično ponašanje ! Kazna Fudbalske Asocijacije zbog toga  je bila u visini od pet funti, a komentar  tada vrlo popularnog“Dejli Mirora” nakon meča je bio :

” Previše emotivno slavlje nije u engleskom duhu.To FA Engleske ne može trpiti i zbog toga se fudbaler Čarls Bučan kažnjava pomenutom kaznom

Sledeće godine, drugi najbolji strelac u istoriji Sandelenda (222 gola na 411 utakmici) ipak prelazi u tim u kom je sve počelo – Arsenal, u kom tri godine kasnije završava karijeru.

Posle toga, postaje novinar i piše za “Dejli Njuz” (kasnije “Njuz Hronikl”), kasnije i komentator na “BBC”, dok je verovatno najveći trag ostavio kroz svoju – Asocijaciju fudbalera-pisaca koju je osnovao 1947. godine, kao i  magazin posvećen fudbalu, “Čarls Bučan Futbol Mantli”.

Image result for charlie buchan

Izdao je i vrlo čitanu autobiografiju pod nazivom “Život u fudbalu”, 1955. godine.

Umro je u Monte Karlu tokom odmora, 1960. godine.

Ostao je u istoriji poznat kao prvi fudbaler koji je kažnjen zbog previše emotivnog radovanja.Da su ostali isti kriterijumi i danas,šta mislite kolike kazne bi zasluživali današnji fudbaleri prilikom proslavljanja golova… ?

(Visited 46 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Svaka čast za tekst

Leave a Reply