Nepolitikin Zabavnik

VINYL

Božanska energija Ozric Tentaclesa

Ozric Tentacles poster
Ozric Tentacles su skoro pa jedinstvena pojava na muzičkoj sceni. Ne bih mogao reći da niko ne svira to što oni sviraju jer postoje grupe koje su inspirisane zvukom Ozricsa (kako ih većina fanova zove) kao što su Finci – Hidria Spacefolk, Mađari – Korai Öröm ili Belgijanci – Quantum Fantay, ali ovaj bend ima svoj teško opisiv zvuk koji je mešavina psihodeličnog, progresivnog roka, jazz fusiona, world muzike, elektronike, duba, pa i novijih žanrova elektronske muzike kao što su techno i trance.
Ozric Tentacles - Edd
Glavni čovek u grupi i reklo bi se, pokretačka i idejna snaga benda je Ed Wynne, gitarista, klavijaturista i uopšte multiinstrumentalista, rođen 1961. godine u jugozapadnom delu Londona, Wandsworthu, od malena predodređen za neku vrstu umetnosti pošto mu je otac bio engleski skulptor i vajar David Wynne ,a baba po majci književnica Joan Grant koja je  poznata i kao jedna od najvećih zagovornica ideje o reinkarnaciji.
Ozric Tentacles rana faza
Grupa je nastala još 1983. godine kada su Ed i njegov brat Roly okupili jedan jam band za učešće na Stonehenge Free Festivalu koji se održavao tih godina (od 1974-1984) u slavu letnjeg solsticija baš na lokacijama Stonhendža. Ed koji je bio opčinjen Steve Hillageom i njegovom grupom Gong , hteo je da svira i komponuje muziku po uzoru na njega. Dosta uticaja u to vreme na Eda imali su i Soft Machine, Frank Zappa (proverićemo šta je to Zappa 🙂 ) i neke kraut-rock grupe. Popriličan uspeh na tom festivalu naterao je braću da naprave pravi bend i da krenu da se ozbiljno bave muzikom. Bilo je priličnog natezanja oko imena grupe jer je u skladu sa neobičnom muzikom i ime moralo biti neobično. Nekako su se dogovorili da se bend nazove Ozric Tentacles što bi u slobodnom prevodu bilo nešto kao “Kretanje Božanske Energije” a inspirisano je nordijskom mitologijom.
Ozric Tentacles 2
Ozrici su u periodu od 1984. do 1988. godine izdali šest “samizdat” kaseta a kad im je to dosadilo napravili su svoju izdavačku kuću “Dovetail Records” za koju su 1989. izdali prvi pravi album “Pungent Effulgent” posle kog su išli dupli “Erpland” i prvi pravi uspeh “Strangeitude” sa kojeg je singl “Sploosh” uleteo na zvaničnu “UK Indie Chart” i vrlo brzo postao # 1 na toj listi. Dve godine kasnije album “Jurassic Shift” je proveo tri meseca na zvaničnoj top listi Ujedinjenog Kraljevstva.

Najviša pozicija bila je dvadeseto mesto a na “Indie” listi bila je otprilike toliko broj 1. Apsurd da bend sa totalno “nekomercijalnom” instrumentalnom muzikom uđe na zvanične top liste tako jake muzičke industrije kao što je britanska, bio je još veći, jer je to bilo vreme kada su harali “Madchester” scena sa Stone Rosesima, Happy Mondaysima, Inspiral Carpetsima i grunge sa Pearl Jamom i Nirvanom kao perjanicama uvezenim iz Amerike, a i gomila dance mutanata kao što su Snap!, 2Unlimited i Snow nije prestajala da se vrti na radio stanicama.
Ozric Tentacles 3
Muzikom Ozric Tentaclesa suvereno vlada bas linija koja je obogaćena gitarskim i klavijaturskim pasažima, uz obilje semplova, perkusija, često i vrlo egzotičnim etno detaljima takozvane “world muzike” a pritom uticaj elektronike na finalni proizvod nikako nije zanemarljiv. Ko nikad nije čuo kako ovaj bend zvuči, a to je gotovo 99 % populacije nema predstavu kakva je to muzika. Negde sam pročitao odličan opis – mešavina hipi estetike i rejverske elektronike sa uticajem orijenta. Dodao bih, i sa fantastičnim gitarskim melodijama. Moj prvi susret sa “Ozricima” bio je kada mi je, tada vlasnik prvog CD kluba u gradu, a sada odličan prijatelj, preporučio da poslušam ovaj neobičan bend i utrapio u ruke dva CD-a ovog sjajnog benda “Strangeitude” i “Jurrasic Shift”.
Ozric Tentacles 4
Malo je reći da sam bio oduševljen, ja, roker, metalac, punker (reći ćete – kako to i jedno i drugo, ali vas uveravam da je to vrlo moguće jer sam imao puno raznih uticaja sa raznih strana na moj muzički ukus) slušao sam ta dva albuma nekih petnaestak  dana non-stop i naravno tražio još. Danas se u mojoj muzičkoj kolekciji nalazi desetak originalnih albuma Ozric Tentaclesa i kompletna diskografija u mp3 formatu od nekih 13 GB ! Ozrici su za ovih nešto više od 30 godina izdali ukupno 21 studijski, 12 live albuma, desetak boxsetova i kompilacija, a broj bootleg izdanja je sigurno trocifren, a on pokazuje kako su fanovi ovog benda posvećeni grupi i gotovo svaki nastup snimaju i izdaju piratskim putem.
Ozric Tentacles boxset
Bend je nastupio i na ovim prostorima i to dva puta, 30. aprila 2015. i 12.marta 2016. godine. Sramota me je da kažem da nisam bio ali je upravo tako. Prvi put sam bio sprečen iz privatnih razloga a drugi put nisam ni znao da će svirati jer je medijski gostovanje bilo vrlo slabo propraćeno, a ni društvene mreže se nisu baš utrgle da reklamiraju ovaj nastup. Uostalom, Ozric Tentacles je jedan čisti neprofitni “underground” band i tako će i ostati zauvek, ali moja teorija je da neke stvari i nisu za svakoga i da je dobro da ostanu “neotkrivene” za šire narodne mase.
Ozric Tentacles 1
Šta bih još mogao reći za ovaj fantastičan bend a da bi moglo da vas interesuje. Recimo, podatak da je originalni bubnjar Ozrica Nick Van Gelder (iliti Tig) bio prvi bubnjar svima poznatog benda Jamiroquai. Ed Wynne je gostovao na albumu klavijaturiste Dream Theatera Jordana Rudessa“The Road Home” i svirao je sa UK inkarnacijom psihodelične atrakcije Amon Duul. Zanimljivo je i to što je Ed ostao jedini muzičar iz prve postave grupe a prilično je i zlupotrebio svoju uloga šefa pošto je posao basiste dao – sopstvenoj ženi neobičnog imena Brandi Wynne, a sadašnji bubnjar Balázs Szende bio je bubnjar u progressive metal bendu Perfect Symmetry.
Ozric Tentacles keep-calm-and-listen-to-ozric-tentacles
To bi bilo to, pokušao sam da vam predstavim jedan, blago reći, neobičan bend i da vam sugerišem da bez obzira kakvu vrste muzike privatno slušate, obavezno date šansu Ozricima jer mogu da vam ulepšaju dan, da vas razvesele, možda opuste ili nateraju na cupkanje i ples.

I još nešto… – Ozric Tentacles su snimili samo jednu kompoziciju sa tekstom, iako na još nekoliko pesama ima zabeleženih vokala ali više u svojstvu glasa kao instrumenta, dakle, sve pesme u diskografiji osim “Iscence” na albumu “Erpland” su im instrumentalne !

 
 
13090180
 

(Visited 87 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Anonymous

    Neverovatan bend, steta sto malo ljudi kod nas zna za njega.

Leave a Reply