Pošto je broj pregleda prvog članka na ovu temu “Kako su vojvođanske varoši dobile ime” rekordan, a i broj vaših komentara, primedaba i pohvala zavidan, odlučili smo da ga malo dopunimo i proširimo uz pomoć čitalaca. Ako i sada nismo pomenuli neko (vaše) naselje, nemojte se ljutiti, već nam pomozite. Komentarišite, pišite, predlažite…

…Hvala što nas čitate.

Ruma-glavna-ulica

Ruma – Naselje sa imenom Ruma prvi put se pominje u Sremskom defteru iz 1566/7. godine. Ruma je tada bila selo srednje veličine, razbacano duž obala Borkovačkog potoka. Pravo značenje imena Ruma se ne zna. Najverovatnije potiče od reči Rumelija, što je nekadašnji naziv za turske posede u Evropi, pa i za naše krajeve.

Šid – Najverovatnije je dobio ime po nemačkoj reči Scheid što znači – međa ili granica. Po drugom izvoru ime je dobio po potoku koji se zvao Šidina.

šid-stara-slika

Bajmok – Ime naselja potiče od turske reči – bajmak, što znači utvrđeni vojni logor.Prvi stanovnici, Bunjevci su ga zvali Bajamok, da bi naseljavanjem mađarskog življa ime promenio u Bajmok, što se održalo i do danas.

sajkas-ulica

Šajkaš – Šajkaš je dobio ime po šajkači, kapi koju su nosili Srbi iz tog dela Vojvodine. Na ruskom jeziku šajka označava galeba i simbol te kape jeste simbol galeba u letu. Drugi naziv za šajkaču bio je i slobodarska kapa. Zbog te simbolike srpski kralj Milan Obrenović je naredio propisom iz 1870. godine da kap postane obavezni deo srpske vojne uniforme. Opet, mnogi kažu da je Šajkaš dobio ime po šajki – lakom i brzom drvenom brodu koji je bio upotrebljavan na ovim prostorima.

Kovilj – U XVІІІ veku naselje je poznato pod nazivom „Kabul“, a današnji naziv Kovilj je dobio po mnogobrojnoj cvetnoj mirisnoj travi kovilju , koja je rasla u okolini manastira.

stara-pazova-stara-slika

Stara Pazova, Nova Pazova – Naziv Pazova je, vrlo verovatno, izveden od  reči – pazuh kako su Sloveni nazivali rimsku vojnu graničarsku visoravan između Dunava i Save. Prvi put se pominje krajem 15. veka, a kao naseljeno mesto 1716. godine. Ime Stara Pazova dobija 1792. godine, jer su doseljeni Nemci zemlju dobijenu južno od tadašnje Pazove nazvali – Nova Pazova.

irig-stara-slika

Irig – Postoje dve teorije kako je ovo naselje dobilo ime. Prva je da njegovo ime potiče, najverovatnije, od madjarske reci “Urug“, što znači – stari. Druga je da je ime dobio po starcu Iri -prvom čoveku koji se ovde naselio. Početkom XVIII veka Irig je bio najznačajniji grad i centar trgovine u Sremu. Nije mnogo poznato da je tih godina Irig imao više stanovnika nego Beograd, ali ga je zloglasna “Iriška kuga” desetkovala i bilo je potrebno da prođe više od pola veka da bi vratio broj stanovnika na pređašnje stanje.

Odzaci-PROSPERITET-Fabrika-

Odžaci – Prvi put se pominje 1557. godine. Naselje su osnovali Turci za vreme vojnih operacija u Južnoj Ugarskoj koje su vodili u to vreme. Varoš je dobila ime po turskoj reči za dimnjak (zbog dimnjaka koji su virili iz zemunica prvog naselja). Opet postoji i teorija da je ime dobila po bosanskom naselju Odžak odakle se doselilo sedam porodica krajem 16. veka. Pošto se doseljavanjem nemačkog življa intenzivno počela gajiti konoplja, naselje je zvano i Hanfhausen (kuća konoplje). Kroz istoriju Odžaci su se nosili razna imena, kao što su – Hodsag ili Kemend.

kikinda-stara-fotografija

Kikinda – Početkom 15. veka se prvi put pominje slično ime, Kökényd. Ime Gross Kikinda se pojavljuje u 18. veku, ali označava pustaru oko nekih naselja, na prostoru gde se danas Kikinda nalazi. Ime Kikinda se vrlo često dovodi u vezu sa mađarskim pojmom – kökény, što znači trnjina i slovenskim korenom kik (glava).

Evo još nekih starih naziva naselja na ovim prostorima koje do sada nismo pomenuli :

Ada – Petrinac

Alibunar – Alijin Bunar

Bački Gračac – Filipovo, Filipovo Selo

Bačka Topola – Fybaich, Topola, Bačtopolja

Banatsko Veliko Selo – Šablevil, Soltur, Sveti Hubert

Bela Crkva – Fehertemplom, Weisskirchen, Biserica Alba

Bogojevo – Gomboš

Boka – Borzat

Busenje – Vladičino Selo

Dobrica – Kevedobra

Gospođinci – Boldogasszonafalva, Bogorodičino Selo

Hrtkovci – Hudrovcz

Janošik – Slovački Aleksandrovac

Kajtasovo – Kajtasovački Vinogradi, Palfi

Karavukovo – Karauk

Kula – Bačka Kula

Lokve – Sveti Mihajlo

Lovćenac – Sekić

Mali Iđoš – Krivaja

Markovićevo – Kriva Bara

Mićunovo – Karaktur

Nikolinci – Temesmiki

Novi Kozarci – Majstort

Platičevo – Fenberek

Prigrevica – Sentivan

Ravni Topolovac – Katarina

Ruma – Nova Ruma

Savino Selo – Torža

Seleuš – Szolos

Straža – Lagerdorf

Sutjeska – Zoruka, Sarča, Szarcsatelek, Nova Sarča

Šumarak – Emanuilovac

Tomislavci – Orešković, Oreškovićevo

Torda – Vujićevo

Totovo Selo – Bački Gaj

Trešnjevac – Uzunovićevo, Senćanski Trešnjevac

Utrine – Medićevo

Vladimirovac – Petrovo Selo

Vrdnik – Rendek, Renduk, Regnic

Vršački Ritovi – Vršac Salaši

karta Vojvodine

            Fotografije preuzete sa interneta

Da se razumemo, znamo da nismo otkrili toplu vodu, ovakvih i sličnih članaka ima po internetu dosta. Mi smo samo pokušali da to objedinimo na jednom mestu…